
STEG 2
STRATEGISK RETORIK OCH AUTENTISK KOMMUNIKATION
När du får direktupplevd insikt i din kommunikation, både verbal och icke verbal, och börjar förstå ditt sanna retoriska syfte, först då börjar resan mot en autentisk och tillitsskapande retorik som fångar din publik, dina medarbetare och kollegor.
Retorik Steg 2
Den här kursen vänder sig till er som är redo att ta nästa steg och utmana er själva med syftet att formulera er strategiska retorik och finna er autentiska kommunikation på scen. Vi blickar tillbaka på modeller från Steg 1 men höjer sedan volymen med många kortare praktiska övningar framför kameran där vi använder unika verktyg och modeller för att ge och få feedback, av sig själv och av andra.
Vi djupdyker också i flera olika modeller för argumentation, struktur och tränar praktiskt på att använda whiteboardtavlan och blädderblock för att skapa känslan av spontan involvering i rummet.
Kurser tar också upp konkreta tekniker för mindfulness, som kan förändra vår relation till nervositet, och andningsövningar (breathwork) som lugnar och aktiverar vårt nervsystem och gör oss mer närvarande på scen.
Allt för att hjälpa dig att bli en mer autentisk och involverande talare.
Marcus Birgander, Enterprise Architect at Atea Sverige
“Mitt arbete går mycket ut på att få omgivningen att förstå komplexa sammanhang, hur jag lyckas i mina uppdrag är avhängigt av att omgivningen förstår det jag förmedlar. Denna utbildning gav mig verktyg som jag har direkt nytta av i mitt dagliga arbete och de lärdomar som gavs ger mig förutsättningar att bli bättre. Kan varmt rekommenderas!”
Kursens innehåll
Återblick
Kursen börjar med att återbesöka de grundläggande metoderna som presenterades i Steg 1 för att se vad som fastnat och vad som har varit mest givande.
Presentationer
Vid minst 5 tillfällen får alla presentera framför kameran, både förberedda och spontana övningar, som alla har olika syften och typer av hjälpmedel.
Feedback
Med egenutvecklad 40-punkts feedbackmodell tränar vi på att ge feedback till andra och sig själv och därigenom belysa sina områden för utveckling.
Argumentation
Argument behöver vara hållbara och relevanta för din målgrupp. Vi går igenom olika modeller för att variera sin argumentation utifrån målgrupp och kontext.
Storytelling
Modeller för filmskapande kan användas för att formulera den insikt som våra lyssnare behöver få. Därifrån kan vi sedan skapa våra riktade berättelser.
Involvering
Hur skapar vi engagemang och involvering i rummet? Ögonkontakt, scenrörelse, placering, pauser och inte minst verktyg såsom Whiteboarden är nycklar här.
Why-How-What
Denna klassiska modell ger oss konkreta nycklar som tydliggör våra erbjudanden och hjälper oss att finna vårt syfte.
Närvaro
Nervositet, och de fysiska sensationer som den för med sig, går inte alltid bort. Men med mindfulness och andningsövingar kan vår relation till dem förändras.
Strukturer
För att kunna förstärka sin presentation och sitt innehåll behöver vi först förstå strukturens olika delar. För de fyller alla olika pedagogiska syften.