RETORIK | VIDEOMÖTE | FEEDBACK
Två sätt att hantera bristen på feedback i videomöten
Bristen på Feedback i Videomöten gör oss osäkra
Bristen på feedback i videomöten skapar osäkerhet och sänker vårt självförtroende i stunden. Läs om hur du kan hantera det på 2 enkla sätt.
Att tala med någon som stirrar blint på dig utan att ge någon som helst återkoppling på att hen lyssnar till dig, förstår, håller med eller inte håller med, skapar en känsla av obehag och osäkerhet. Alla vi som någon gång gjort den lyssnarövning där lyssnaren inte ger någon som helst respons på dina ord, vet hur det känns.
Talar jag för döva öron? Tycker lyssnaren det jag säger är helt galet? Har jag något mellan tänderna?
Den känslan kan i sig bli en slippery slope ner i ännu mer osäkerhet över vårt framförande och vårt budskap. En osäkerhet som känns av och då kan misstolkas som att du inte är trygg i ditt budskap. Vilket du antagligen inte är, i stunden.
Precis denna brist på feedback i videomöten som jag beskriver ovan måste vi alla tampas med i vår digital vardag.
Två typer av icke verbal feedback i videomöten
Den audiella feedbacken och återkopplingen vi är vana vid i samtal med andra, den som uttrycks med rösten, får vi sällan om mötet har flera deltagare. Det skulle i sig bara störa så det är inget vi kan eller vill göra något åt.
Den visuella feedbacken som vi normalt och fullständigt naturligt får i form av till exempel ansiktsuttryck och nickningar uteblir ju helt när folk har sin video avstängd i större möten. Men även när vi ser lyssnarna är det en utmaning att uppfatta den visuella feedbacken då vi bara ser små rutor av lyssnarna när vi är fler än en person i mötet, vilket gör det svårt att se denna typ av feedback.
Addera sen att de flesta sitter med dåligt ljus eller bakljus och inbyggda webbkameror som stirrar dem upp i näsborrarna. (Läs hur vi alla borde göra med vår video i min tidigare bloggpost här.
Så vad kan vi påverka i den här situationen?
Så här hanterar du bristen på naturlig samtals-feedback i videomötet.
1. Be om feedback
Vi kan ställa frågor och be om feedback med jämna mellanrum. Denna feedback kan sen ges antingen digitalt i form av tummar upp i rutan eller IRL med fysiska tummar upp eller muntlig feedback, det beror på antalet deltagare och ifall det är ett videomöte eller ett webbinarium. Men det handlar alltså om att komma ihåg att konstant och med jämna mellanrum be om feedback och ”checka in” att alla är med.
2. Bli vän med obehaget
Vi kan påverka vårt förhållningssätt till att inte få feedback – vilket i sig handlar om vårt förhållningssätt till våra egna känslor. Genom att veta i förväg hur vi reagerar när vi inte får feedback, behöver vi inte bli förvånade eller osäkra när de känslorna och tankarna dyker upp på grund av bristen på feedback. Vi kan då låta dem vara där – och fortsätta leverera vårt budskap med samma känsla och självförtroende oavsett feedback eller ej. Vi väljer alltså att inte tro på de tankar och känslor som bristen på feedback föder i oss.
“I believe a man is a professional when he can do what needs to be done no matter how he feels within.”
– Cus D’Amato, Mike Tysons tränare
Summerar vi de här två perspektiven är lösningen att leverera vår videopresentation mer som att vi har en tv sändning där vi strävar efter att till 100% komma igenom rutan, det gäller framförallt när vi presenterar i videomöten med flera deltagare. Gör vi på detta sätt, men dessutom tar till vara på möjligheten att be om feedback, får det en enorm effekt på hur du och din presentation uppfattas.
Lev med med obehaget, be om feedback och sänd med 100% förtroende för dig och ditt budskap.
Nästa del i serien om känslor i videomöten handlar om hur vi ska gå till väga för att väcka känslor hos lyssnarna genom en skärm.
Vill du få personlig feedback och coaching kring din retorik i videomötet? Hör av dig till mig så berättar jag mer hur det går till.
Edvard har en fantastisk förmåga att hitta de genuina egenskaperna hos talaren och utmanar genom det sina adepter att göra sina framföranden personliga, med äkta känsla.
Senaste kommentarer