RETORIK | VIDEOMÖTE | WEBBINARIUM
Retoriken i Videomöte & Webbinarium
Visst, det är en sak att ens ha koll på tekniken i videomöten och webbinarier… ljud, ljus, bakgrund, chatt, webbinarium eller mötesrum. Men om vi hoppar över den biten för nu och istället fokuserar på själva kommunikationen och retoriken.
Här nedan ger jag dig sex frågor som du bör reflektera över innan du stöper om din presentation till ett videomöte eller webbinarium.
Hoppa direkt till frågorna.
Vad hände egentligen?
Det är i skrivande stund den 2:a april och det har nu gått hela fem veckor sen jag kom tillbaka till mitt andra hem i Portugal efter en tre veckor lång semesterresa i Indien. Den planerade resan tillbaka till Sverige började hänga mer och mer löst ju fler dagar som passerade och nyheterna om Coronas spridning i Europa ökade. Och strax började avbokningarna ramla in i mailen. Kunder gick från att ena dagen säga: det är bara att komma vi kör! till att dagen efter säga sorry… vi får avvakta med det här ändå…
Du det här med webbinarium…
Några veckor förflöt, men människor (eller businessmänniskor i alla fall) brukar enligt min erfarenhet inte vilja sitta och rulla tummarna för länge. Det gnager i dem när saker och ting inte rullar. (Här finns också troligen den viktigaste lärdomen vi kan kliva ur detta uppvaknande med: det är bra att stanna upp och vända blicken inåt ibland.) Och snart började mailen plinga igen, men denna gång var frågan, du… när man ska hålla ett videomöte med skype, med zoom med […] Du… vi ska livesända hela vårt event nu… du… det här med digital vård och vårdmöten i mobilen… du…kan du coacha oss i retorik även om vi inte står på en scen? …eller alltså vissa av oss kommer stå på en scen… men utan publik… hur funkar retoriken egentligen i ett webbinarium? Många nya frågor hade dykt upp när kugghjulen sakteliga började rulla igen.
En del av mig ville säga: du… fortsätt vila en stund till… Andas in och låt världen andas ut. Stanna med dina nära. Reflektera, meditera, och var med de som behöver oss, i tanke, hjärta eller i handling.
Se det vackra i flygplanen som står stilla i hangarerna och bilarna som samlar pollen på uppfarten.
Men livet går vidare… eller Och livet går vidare… i det nya… förhoppningsvis tillsammans med det nya och de insikter det för med sig.
Kreativitet och anpassningsförmåga
Jag tror verkligen att två av människan starkaste och mest grundläggande förmågor är vår kreativitet och vår anpassningsförmåga och jag tycker att vi idag ser vi enorma prov på båda. När det kommer till möten, coachning, utbildning och event är det uppenbart hur det tar sig uttryck…
Vi gick från ”nice to…” till ”need to…” över en natt.
När nice to blir need to så ställs också högre krav… Vi kan inte ursäkta oss eller skylla på den plattform som numera är mer vardag än undantag… Därav behöver vi lägga en stor del reflektion över hur den nya kanalen påverkar retoriken när vi stöper om våra presentationer för att ges via video, i ett videomöte eller webbinarium.
Lost in translation
Videomötet ger oss inte samma möjlighet att stanna upp och i tystnaden som uppstår känna av rummet med magkänsla och intuition. Det är många saker i din kommunikation som behöver utvärderas och övas på för att ditt budskap ska få lika stark effekt som när du presenterar IRL. Och om vi tidigare löpte risk att gömma oss bakom power-point slides och grafer eller fullständigt försvinna i rampljuset av en projektor, så kan risken nu bli ännu större att våra digitala presentationer tar över ett möte som egentligen handlar om dig, din mottagare och tilliten som uppstår däremellan.
Här nedan summera några frågor jag tycker du ska lägg extra vikt vid inför ditt nästa videomöte för att verkligen nå hela vägen fram med dig och ditt budskap, även i formatet av ett videomöte eller webbinarium.
1. Hur skapar du intresse och kontakt i inledningen?
I vanliga dragningar IRL brukar jag själv ibland inleda med tystnad och på det viset fånga allas uppmärksamhet; det är en strategi som känns väldigt vansklig via video vilket jag tror du kan hålla med om. Vad brukar du göra för att skapa intresse och kontakt i inledningen och fungerar det nu? Spela in dig själv och titta inspelningen som om du såg någon annan… Skapar du intresse och kontakt?
2. Har du konkretiserat, tydliggjort och formulerat ditt syfte och din bärande idé? Hela vägen…
Vill du ha mer inspiration om att finna och formulera ditt syfte så läs mitt tidigare blogginlägg här.
3. Är din struktur glasklar?
Här kan du hitta lite inspiration för att forma din struktur beroende på situation och syfte.
Hör gärna av dig till mig, genom mail eller kommentarer, om du behöver några tips.
4. Väcker du frågor som berör eller bara förvirrar?
Det kan vara svårare att känna av att alla är med, så se till att stämma av med din publik (eller din lyssnare) regelbundet. Har du större webinar där du inte ens ser din publik, kan du ta hjälp av kommentarer, digitala reaktioner och även någon som kan moderera kommentarerna åt dig. Spelar du in din presentation för att ses senare får du istället se till att summera presentationens olika delar i en tydlig pedagogik.
5. Har du koll på dina handgester och kommer de fram genom skärmen?
Det svåra med videomötet är vad som ska synas i videon. Personligen tycker jag du ska ge dig själv tillräckligt med plats så att ditt kroppsspråk inklusive handgester får plats, men är du en yvig person behöver du tona ner dina handgester och bli mer sparsam med dem. Det positiva är att du faktiskt ser dig själv, och återigen, du kan alltid spela in dig själv och sedan de dig själv coachning. En jobbig men nyttig erfarenhet.
6. Behöver du anpassa ditt tempo och dina pauser till det nya formatet?
Återigen, det bästa sättet för dig att avgöra det skulle jag säga är att lyssna till dig själv. Och se till, om du har möjlighet, att be om ärlig feedback från några du litar på, men stanna aldrig vid bara en åsikt.
Jag hoppas de här frågorna och tankarna var nyttiga för dig, och behöver du någon att bolla med inför din nästa presentation, vare sig IRL, som ett videomöte eller webbinarium, så hör gärna av dig! Jag har även ett online coachning program i retorik där du kan få stöd och coachning hela vägen.
SKRIFTLIG FEEDBACK PÅ DIN INSPELADE PRESENTATION
Kanske har du redan en inspelad presentation och vill ha direkt feedback på den? Skicka mig då ett meddelande här nedan så får du en länk för enkel uppladdning, prisförslag och inom 48 timmar får du skriftlig feedback på ditt framförande med förslag på förändringar och förbättringar kring kroppsspråk, röst, tempo, innehåll, argumentation, struktur och design.